کرمانشاه شهر ملی صنایع دستی

نودشه – شهر ملی گیوه

عنصر خلاقیت در تولید، تنوع رنگ، اندازه و شکل های مختلف در ساخت گیوه یا کلاش های زنانه و مردانه و رونق این صنعت در شهر تاریخی نودشه استان کرمانشاه از جمله عوامل مهمی است که منجر به این شد که گیوه در سال 1396برای این شهر ثبت ملی شود. تمرکز افراد در این شهر عامل مهم دیگری بود که منجر به انتخاب شهر نودشه گردید، که بیش از ۲ هزار نفر صنعتگر گیوه باف در این شهر مشغول ساخت کلاش هستند.


شهرستان کنگاور فش – روستای ملی سازهای سنتی

روستای فش از جمله روستاهای نادر ایران است که حدود 150 نفر از مردم این روستا در زمینه ساخت سازهای سنتی فعال هستند. فعالیت 30 کارگاه ساخت سازهای سنتی در روستای فش، در کنار فعالیت های کشاورزی شغل اصلی مردم این روستا محسوب می شود. “سه تار”، “تنبور” و “تار” ازمهمترین سازهای تولیدی در این روستا می باشد. رونق بازار فروش سازهای سنتی فش را می توان یکی از پیامدهای مثبت ثبت ملی این روستا به عنوان دهکده ملی سازهای سنتی در سال 1397 دانست.

 

شهرستان سمیرهرسین – شهر ملی گلیم هرسین

شهرستان هرسین در استان کرمانشاه یکی از مراکز مهم تولید گلیم دستباف در ایران است که دست¬بافته ¬های آن با همین نام از آوازه‌ی جهانی برخوردار است. یکی از دلایل عمده‌ی اشتغال مردان و زنان به این هنر در هرسین کرمانشاه رواج شغل دامداری در میان خانواده ¬ها و تولید پشم بسیار مرغوب در این استان و شهرستان¬ های آن است که منجر به استفاده از مواد اولیه‌ی کاملاً طبیعی برای بافت گلیم هرسین شده و همین امر به یکی از خصیصه¬ های ممتاز گلیم این شهر بدل گشته است. گلیم هرسین به صورت دورو بافته می¬ شود و رنگ زمینه‌ی آن عمدتاً آبی تیره یا قرمز پخته است. همچنین رنگ¬ های دیگری چون سفید، سبز و سرخابی نیز در گزینه ¬های رنگی بافندگان هرسین وجود دارد. هرسین از منظر جغرافیایی در جنوب شهر باستانی کنگاور واقع شده و بررسی ¬ها در نقش ¬برجسته¬ های سایت¬ های باستانی پیرامون قدمتی دست¬کم 2000 ساله را برای تولید و کاربرد این دست¬ بافته‌ی زیبا و نقوش آن در منطقه به اثبات می ¬رساند.نقشه¬ های گلیم هرسین ذهنی باف بوده و سینه به سینه و نسل به نسل منتقل می ¬شده است. هرسین با وجود 40 کارگاه فعال در حوزه صنایع دستی گلیم بافی و فعالیت بیش از 5000 بافنده در سال 1398 بعنوان شهر ملی گلیم هرسین به ثبت رسید.